Pretraga
Pogledaj sve blog teme

Kako da odaberete savršene letnje patike?

Za bilo kakvu aktivnost van kuće, veoma je važno da imamo udobnu i komfornu obuću, naročito ukoliko se ozbiljnije bavimo nekim sportom kao što je trčanje, fitnes i sl. Naravno, za ovu svrhu odabraćemo i odgovarajući model patika. 

Letnje patike - kako odabrati pravi model?

 

Iako je za mnoge prva asocijacija na letnju obuću par sandala ili papuča, patike su isto tako neizostavan komad obuće koji moramo imati u svom cipelarniku ovog leta. Iako su uglavnom omiljene među sportistima, one se ne moraju koristiti isključivo i samo za treninge i u toku sportskih dešavanja. Danas su patike popularne i tražene od strane svih onih koji često idu na putovanja, kao i za sve ljubitelje lagane šetnje.  

Široka ponuda nekada može izgledati veoma zbunjujuće na kupce i učiniti ih neodlučnim kada je kupovina savršenog modela patika u pitanju. Plitke ili duboke, sa pertlama ili bez, modeli svetlijih ili tamnijih boja? Sve su to pitanja koja se mogu postaviti, naročito ako niste ni sami sigurni šta zapravo tražite. 

Najbolje je da sebi postavite sledeće pitanje: u kojim prilikama ćete ih najviše nositi?

Ovo zapravo može biti odgovor na sva prethodno navedena pitanja. Dakle, važno je znati za koju namenu ćete ih najviše koristiti. Tako nećete uzaludno bacati novac svakog leta na kupovinu novog para patika. Ako ne možete sami da prepoznate za koju namenu su predviđene, slobodno nam pišite, rado ćemo vam pomoći prilokom odabira.

Letnje patike za trčanje - u čemu je tajna?

 

Ukoliko žudite za patikama koje ćete obuvati svaki put kada idete na trčanje, u tom slučaju birajte onaj model koji je isključivo namenjen za ovu vrstu sportske aktivnosti. Ipak, i ovde imate neograničen broj modela pa ćete tako primetiti i najrazličitije cene koje se mogu razlikovati i za nekoliko hiljada dinara. 

Savet plus: na patikama za trčanje nikako nemojte štedeti! Birajte udobne i stabilne patike sa mekšim đonom kako biste očuvali vaše zglobove. U suprotnom rizikujete da se povredite i ozbiljno ugrozite vaše zdravlje. Takođe, izaberite broj patika koji savršeno odgovara vašem stopalu. Patika ne sme biti ni broj manja, ali isto tako ni broj veća. Pojedini proizvođači imaju modele koji su za pola broja veći od prethodnog. Pa tako, ukoliko približno nosite broj 40, ali vas model koji ste probali sa tim brojem pomalo žulja na prstima dok vam je broj 41 i suviše komotan, postoji šansa da će vam trebati par patika sa međubrojem (40,5).

Kada kupujete letnje patike za trčanje, nemojte žuriti. Isprobajte po nekoliko različitih modela, raspitajte se o materijalu, pa tek onda donesite odluku.

Na šta sve treba obratiti pažnju kod kupovine patika?

 

Postoje određeni detalji koji vam mogu od koristi tako da i sami prepoznate za koju svrhu je određeni model patika namenjen. Kada vam se dopadne neki par, sigurno ćete ga najpre uzeti u ruke u pogledati. Ovde možete da primetite da li je patika "lakša" ili "teža". Što je patika manje težine to znači da može odlično poslužiti za neku sportsku aktivnost kao što je trčanje. Patike koje su same po sebi teške ne preporučuju se za duže šetnje ili neku vrstu rekreacije. 

Zatim je tu materijal (obavezno obratite pažnju kako na spoljnu tako i na unutrašnju stranu patika). Određeni modeli patika imaju sa prednje mrežicu koja odlično apsorbuje znoj, i predstavljaju obavezan izbor kod svih sportista. Takozvani "mesh" tj. mrežasti materijal može biti u beloj ili nekoj drugoj boji. Naš savet je da izbegavate belu kako fleke od znoja ne bi bile vidljivije. 

Ukoliko za kupovinu patika ne planirate puno novca da date, u tom slučaju preskočite modele patika renomiranih marki i proizvođača. Gledajte one manje poznatih brendova, ali svakako obratite pažnju i na kvalitet izrade. Patike sa lepljenim đonom mogu vam se vrlo brzo raspasti, pa zato prednost dajte sa modelima sa prošivenim.

Plitka patika je idealna za leto, a dublja za zimu

 

Primetićete da u pojedinim radnjama od istog proizvođača imate modele patika koje su pliće i dublje. Često se dešava da budemo zbunjeni prilikom donošenja ovakve odluke. Ovde vam od koristi može biti jednostavan savet: plitke letnje patike su savršene za toplije vreme, dok se duboke najviše koriste za hladnija godišnja doba, jesen i zimu. 

Pa tako, ako tražite ženske patike koje ćete nositi ovog leta, birajte one lagane napravljene od platna, a duboke patike ostavite za neko drugo godišnje doba. U Tref Shoes online prodavnici možete odabrati različite modele letnjih patika poznatih brendova. Neki od njih su: Skechers, Tamaris, Replay. 

Birajte one koje se uklapaju uz vašu odevnu kombinaciju

 

Streetwear trendovi u poslednjih par sezona u svom hokusu imaju letnje patike. Pa tako možete videti sve više kombinacija u kojima se elegantne haljine i odela kombinuju sa ovom vrstom obuće. 

Nekada su se patike isključivo koristile u sportske svrhe, pa žene nisu imale mogućnost da ih u tolikoj meri nose kao što je danas slučaj. Razlog je taj što na tržištu nije bilo toliko zastupljenih modela. Danas imate mogućnost da nađete par patika koje će savršeno ići uz vašu omiljenu letnju haljinu ili elegantnu suknju. Neke se čak mogu uklopiti i sa nakitom i učiniti da izgledate otmeno baš kao da ste umesto patika obuli elegantne cipele. 

U zavisnosti od toga kakav vam je dnevni outfit, birajte patike. Platnene patike u beloj boji odlično se uklapaju u skoro svaku odevnu kombinaciju. Budite dovoljno smeli i odvažni, eksperimentišete jer moda to danas dozvoljava. 

Zbog čega danas veliki procenat žena daje prednost letnjim patikama?

 

Razlog može biti udobnost plus odličan modni detalj. Poznati svetski brendovi danas sve manje ovu vrstu obuće posmatra kao sportsku opremu. Sve više se izrađuju modeli patika za žene prefinjenog modnog ukusa koji se mogu nositi i na posao. Visoka štikla kao da polako bledi kada je moda u pitanju, a prednost se daje laganoj i komfornoj obući koja pruža više udobnostisvakoj ženi. 

Ako se malo osvrnete, primetićete veliki broj žena koje nose patike urbanog stila od kožnog materijala, sa glomaznim đonom i interesantnim printovima kako u kancelarijama, tako i po klubovima, u parkovima i sl. Ovakve modele letnjih patika možete pronaći u našem asortimanu ženskih patika brenda Replay.

Modni dizajneri itekako vole da eksperimentišu kada je obuća za leto u pitanju. Salonke i sandale sa visokom potpeticom koje u većini slučajeva nakon nekog vremena nošenja postaju vrlo neudobne kao da polako padaju u zaborav. Prednost se daje udobnoj modernoj obući za neobičnim dezenima. Naravno, reč je o neprevaziđenoj i najudobnijoj vrsti obuće - patikama. 

Komentari
Napiši komentar Zatvorite formu